Istoria modei- începutul țesăturilor

Istoria modei este destul de veche, daca putem spune în acest mod, moda a apărut odată cu homo sapiens, istoria ne arată felul în care în perioada Egiptului Antic moda, atât pentru bărbați cât și pentru femei, era deja foarte avansată și avea un rol important în societate.

Vestimentația pe vremea aceia avea rolul de a îl ajută pe privitor să distingă între clasele sociale, importantă ierarhică și de ocupație a fiecărei persoane din interiorul fiecărei clase sociale în parte și nu doar.

Încă de la începuturile istoriei, antropologii- cei care se ocupa cu studierea mediului, modului și manifestările comportamentale și de input ale oamenilor funcționau într-o anumită perioadă specifică de timp, au însemnat în primele cronici modul în care vestimentația avea un rol important în celebrarea spiritualității unui popor. Poate că sună poștașul urina exagerat, însă încă de la începuturi, oamenii au pus un foarte mare accent pe îmbrăcămintea pe care o purtau mai ales in timpul ceremoniilor spirituale.

De la vestimentația diferita intre sexe, până la vestimentația alba pentru ritualurile de purificare și slăbire a zeițelor de ocrotire sau ritualul lunii noi, până la zilele de încoronare, comuniune sau nunți.

Moda a căpătat un nou sens, unul important de a se distinge de vestimentația simpla care avea că scop apărarea corpului uman de surse externe dăunătoare, a devenit un mod de exprimare, apoi un mod de etalare a statusului social, ulterior arta pură.

In momentul incipient, hainele erau realizate din piele de animale vanate, iar in neolitic, fiinta umana a invatat sa teasa si sa brodeze.

De altfel, in ceea ce priveste primele civilizatii, in Egipt se faceau deja articole de imbracaminte mai elaborare așa cum am precizat anterior, materialul cel mai iubit de către egipeti fiind inul. În același timp, în zona Mesopotamiei, oamenii erau imbracati in saluri lungi de lana, impodobite cu benzi viu colorate  și stralucitoare, pliuri elegante și fire de panză.

Într-o zonă geografică apropiata acestora, se aflau Siriei si a Persia, care se influentau reciproc. In materie de design vestimentar și estetică, in vestimentația acestor popoare se pot observa cu ochiul liber prezentele puternice ale broderiilor bogate și ale motivelor țesălate sau cusute manual de către femei.

Odată cu evoluția geo-politica a acestor state, vestimentația din Persia, spre exemplu, a evoluat într-un mod clar. Motivele ornamentale de pe hainele persanilor au devenit următoarele: animale care se lupta unul cu celalalt, pasari, berbeci, turnuri de asalt si animale fantastice. Trebuie remarcat faptul ca broderia persana este incadrata in cercuri sau dreptunghiuri.

Vestimentația rascasilor regali, de exemplu arata evident foarte diferit, mânecile erau lungi și puternic plisate, iar materialul auriu.

Desigur, pentru că toate acestea sa evolueze până în punctul acela în care moda a devenit o arta studiata în marile universități din orașele modei precum Paris, Itali, Viena. Însă acestea au fost inceputurile modei cu elemente avansate de decor, materiale și broderie.

Deși astăzi suntem deja convinși că nu haina îl face pe om și omul croiește haina, noi te încurajăm să îți croiești un stil vestimentar care să redefinească pe tine însăți, un stil vestimentar care să te facă să te simți liberă, bine și în care sa simți că îți poți desfășura activitățile de zi cu zi într-o manieră confortabilă și încurajatoare.

Să nu te ferește de culori și tipare sau broderii care ție îți plac, să uiți de convențiile și preconcepțiile sociale și să îți exprimi cine ești TU cu adevărat prin modul tau vestimentar.